TRÆGE TRØNDELAGNår det viktigste i ferien er tid

TRÆGE TRØNDELAG Når det viktigste i ferien er tid
Foto

Hanshelleren klatrevegg i Flatanger. Foto: Petr Pavlicek

Røros – Et glimt av fortiden

Den tradisjonelle gruvebyen Røros er et moderne samfunn der folk bor og jobber midt i et fredet verdensarvområde.

Rørosregionens kultur, natur og historie er tett sammenvevd. Her finner vi mange spor fra gruvedrifta, kultur i hele sin bredde, et rikholdig jordbruk og en allsidig industri. Den vakre naturen med elver, innsjøer, vidder og fjell innbyr til utforskning, fjellturer, jakt, fiske og en rekke andre friluftsaktiviteter.

Forollhogna og Femundsmarka nasjonalparker danner rammen rundt et av Norges mest spennende natur- og kulturhistoriske områder.

Rørosregionen strekker seg fra Alvdal, Tynset, Tolga og Os kommune i Hedmark til Holtålen og Røros kommune i Sør-Trøndelag. Her finnes det levende setergrender med muligheter for en idyllisk seterferie med rike naturopplevelser.

Landskapet og jordsmonnet høyt til fjells, og det kalde klimaet i regionen, gjør at råvarene vokser sakte under lysrike sommer dager og netter. Den sakte veksten gir alt som vokser en helt spesiell og ren smak. Sopp, bær, urter og grønnsaker høstes fra den karrige jorda med hver sin unike smak. Den samme rene smaken finner man i kjøttet fra dyra som har beitet på utmark og grønne jorder og i lyngkledd skog, og i fisken som har levd sitt liv i klare, kalde fjellvann. Viltkjøttet fra viddene rundt Røros er saftig og helt unikt. Mathovedstaden Røros byr på mange matopplevelser.

I hele Rørosregionen er det gamle ferdselsveier, seterveier og lite trafikkerte grusveier, stier og tråkk. Sykle og vandre langs Femunden, i bygder og seterdaler, der det finnes overnattingstilbud underveis. Legg turen innom setertraktene i Nasjonalparklandsbyen Vingelen, og setertraktene i Therese Johaugs hjembygd Dalsbygda. Du vil ofte finne en åpen seter også, der du kan få kjøpt en matbit.

Traktene rundt Aursunden er også populær for kombinasjonen sykkel og lokalmat.

 

Les mer

Foto

Malmplassen på Røros. Foto: ch-visitnorway.com

outro