TRÆGE TRØNDELAGNår det viktigste i ferien er tid

TRÆGE TRØNDELAG Når det viktigste i ferien er tid
Foto

Hanshelleren klatrevegg i Flatanger. Foto: Petr Pavlicek

KystNorge – En smak av ramsalt kystkultur

Med ypperlig sjømat og et bredt spekter av aktiviteter både på sjø og land lever kysten av Trøndelag opp til navnet KystNorge.

Fra Hitra og Frøya i sør, via halvøya Fosen, til Roan og Bessaker i nord utgjør KystNorges tusenvis av øyer et vilt og sjarmerende kystlandskap. Som ikke minst byr på fantastiske fiskemuligheter – enten du liker havfiske eller innlandsfiske. Lei båt og fiskeutstyr og bo i en sjarmerende rorbu, og bli med lokale fiskeguider ut på det åpne havet og kjenn storfisken virkelig bite.

Det krystallklare vannet med et stort mangfold av arter gjør også Trøndelagskysten til et eldorado for dykkere.

Fiske har alltid spilt en viktig rolle for kystbefolkningen i Trøndelag, og i dag finnes det fortsatt mange levende fiskevær som har beholdt både karakter og tradisjoner. Et godt eksempel er ærverdige Halten som ligger ytterst i Froan naturreservat og som en gang var regionens viktigste fiskevær. I dag er det et populært turistmål, med vakker natur og historisk sus.

Hopsjøen på Hitra var et av Trøndelagskystens største handelssteder på 17- og 1800-tallet. Krambua var stedets samlingspunkt, og når du besøker den i dag føler du deg 100 år tilbake i tid. Bryggerekka i Råkvåg er på sin side et unikt kulturminne fra «Sildeeventyret».

Austråttborgen på Ørland er en av landets eldste herregårder med 1000-årig historie. Her bodde fru Inger til Austrått – sentral i innføringen av reformasjonen i Norge, og inspirasjon til Henrik Ibsens drama.

En populær aktivitet er safari blant tusenvis av øyer og holmer der du også får nyte fersk sjømat servert på stranden. Et minne for livet får du garantert på havørn-, sel- og fuglesafari i Froan naturreservat og landskapsvernområde. Ellers kan du gå på en av mange festivalene i området eller bare nyte fred, ro og det vakre lyset.

Et stort utvalg lokale matprodusenter og mange kvalitetsrestauranter gjør at KystNorge lever opp til sitt rykte som en kulinarisk region der du kan både smake og kjøpe med kortreiste råvarer og produkter som kjøtt, sjømat og oster i verdensklasse.

Les mer

Foto

Villsau. Foto: Kathrine Sørgård

outro